ПОЛИТИКА НА КОЛАЧИЊА

Вовед

Со цел посетата на нашата веб-страница да биде што е можно попријатна и интересна, оваа страница зачувува мала количина на информации на вашиот компјутер, т.н. колачиња. Колачињата, меѓу другото, служат за да ја направат оптималната веб-страница и да ни овозможат да направиме понатамошни подобрувања на страницата со цел да го подобриме вашето искуство со прелистување.

Со користење на оваа веб-страница, вие се согласувате со употреба на колачиња. Можно е да се блокираат колачињата, по што сепак ќе можете да ја прелистувате страницата, но некои од неговите карактеристики нема да ви бидат достапни.

Што се колачиња/cookies?

Колаче е мала текстуална датотека што автоматски се зачувува на вашиот компјутер, таблет или мобилен телефон кога посетувате одредена веб-страница. Ова и овозможува на веб-страницата што го испрати колачето или веб-страницата што го препознава зачуваното колаче да го „запомни“ вашиот Уред.

Таквата „меморија“ постигнува разни функции. Овозможува ефикасна навигација во рамките на веб-страницата, се сеќава на вашите поставки (на пр. Јазик) за идните посети на веб-страницата и генерално ги надградува нејзиниот квалитет и функционалност. На кратко, страницата ви овозможува да прикажувате информации прилагодени на вашите потреби. Во врска со ова, колачињата овозможуваат рекламите прикажани на Интернет да бидат поврзани со вашите потреби и интереси.

Постојат различни видови колачиња, сепак, можеме да ги поделиме на следниве две главни поделби:

– Според испраќачот на колачиња:

– Сопствени колачиња (колачиња од прва страна) – колачиња што се доставуваат до Вашиот Уред од нашата веб-страница;

– Колачиња од трета страна – колачиња што се доставуваат до Вашиот Уред од веб-страница различна од страницата што ја посетувате.

Според времето на складирање

– Колачиња за сесија – колачиња што автоматски се бришат откако ќе го затворите прелистувачот;

– Постојани колачиња – колачиња што остануваат зачувани на Уредот до датумот на истекување. Тие ви овозможуваат да го препознаете вашиот уред следниот пат кога ќе ја посетите веб-страницата.

Какви колачиња/cookies користи SLIKICKI.MK

Веб-страницата SLIKICKI.MK ги користи следниве видови колачиња:

Технички колачиња – тоа се колачиња кои се апсолутно неопходни за да ви ја обезбедиме услугата што сте ја побарале и нашата веб-страница да може воопшто да работи.

– Аналитички колачиња – ова се колачиња кои го следат статистичкиот сообраќај на веб-страницата со цел да ги добијат потребните информации за перформансите на веб-страницата и исто така користат услуга од трета страна наречена Google Analytics.

– Функционални колачиња – ова се колачиња кои овозможуваат нашата страница да ве препознае и да ги запомни вашите поставки кога повторно ќе ја посетите (на пр. Јазик на страница)

– Колачиња за маркетинг – ова се колачиња преку кои собираме одредени информации (информации за вашите посети на нашата страница, содржината што сте ја прегледале, линковите што сте ги следеле итн.), Сè со цел да ви презентираме маркетинг содржина прилагодена на вашите интереси. Тие можат да се користат и на самата веб-страница и на мрежите на екранот, и преку употреба на рекламен маркетинг на Google Analytics.